5 Kyrkor i omgivningarna

Vikens Kapell

Vackert beläget nere vid Kvarnbergsvattnets strand. Byggd 1793 och därmed den första kyrkbyggnaden i området. Kapellet byggdes av 14 bönder från trakten då de ville ha en fin kyrka att gå till. De ville inte vänta den tid det tog för dåvarande statskyrkan att fatta beslut om bygget. 1794 var första invigningen på kyrkobyggnaden och 1799 var hela kapellet klart.

Arkitekten Enar Persson från Jorm hade ingen byggplan utan kapellet bygdes på "gehör". Kapellet byggdes från år 1793 till 1799 och är det äldsta kapellet i området. Sommartid finns möjlighet till guidning samt kaffeservering i kyrkstugan.
Läs mer Kyrkokartan

Tunnsjö kapell

I andra änden av Kvarnbergsvattnet, på andra sidan norska gränsen, finns byn Tunnsjön och Tunnsjö kapell. "Tunnsjø kapell er en langkirke fra 1876 i Lierne kommune, Nord-Trøndelag fylke. Byggverket er i tømmer og nygotisk stil og har 100 plasser. Arkitekt for kirken var Carl Julius Bergstrøm."

Wikipedia

Ankarede kapell

Ligger vackert vid Ankarälven och Lejarälvens utlopp. Mitt i den samiska samlingsplatsen Ankarede står ett vitt träkapell som är ett av de mest kända och besökta i regionen. Ett kapell väl värt ett besök! Det byggdes 1896.
Wikipedia

Under åren 1953-54 genomgick kapellet en stor restaurering. Då tillkom också predikstolen. Altartavlan har målats av Helge Lindén från Umeå. Nyckeln finns för utlåning på Ankarede kafé.
Kyrkokartan

 

Sjoutnäsets kapell

Enkel och väldigt fin! Kapellet invigdes 1919. År 1919 invigdes det vackra träkapellet med 225 sittplatser invid stranden av sjön Storsjouden som ligger efter vägen från Lidsjöberg till Häbärgsdalen. Kyrkan har ingen uppvärmning därför firades "Sjoutnäsmässan" endast en gång på sommaren. Det händer att kyrkan används andra tider på året och då särskilt vid bröllop eftersom kyrkan är en favoritplats för detta ändamål.

Wikipedia

Nyckel finns för utlåning på enda gården i byn.
Kyrkokartan

 

Gäddede kyrka

Ca 200 m från PilgrimsHotellet ligger Gäddede kyrka på en höjd med utsikt in i fjällvärlden. Antalet församlingsmedlemma ökad med åren. Många medlemmar från de södra byarna i församlingen tycket att det var väl långt att ta sig till Vikens kapell för söndagsmässan. Därför byggdes en kyrka i Gäddede.


Wikipedia

Det är okänt vilket år bygget av kyrkan startade men den första prästen i Gäddede började år 1841. Kyrkan renoverades 1933-34 och år 1974.
Kyrkokartan

 

Fler kyrkor längs Vildmarksvägen

Fler kyrkor att besöka längs Vildmarksvägen. Kyrkor längs vägen